
Lees verder
Joost Smiers is politicoloog en research fellow in de onderzoeksgroep Art & Economics van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Meer over de auteursBrutaalweg het auteursrecht afschaffen. Dat doen Joost Smiers en Marieke van Schijndel in dit essay. Waarom zouden we nog langer culturele conglomeraten bescherming geven voor hun investeringen in blockbusters, bestsellers en popsterren? Dat is immers wat het auteursrecht bewerkstelligt. Laten we ophouden te dromen dat de meeste kunstenaars door het auteursrecht een mooi inkomen verdienen. Bovendien, die blockbusters, bestsellers en sterren? Wel eens nagedacht over de schade die ze teweegbrengen aan onze culturele democratie en hoe ze de culturele diversiteit ondermijnen? We moeten ons daarom niet alleen van het auteursrecht bevrijden, we moeten ook niet toestaan dat enkele culturele conglomeraten onze culturele communicatie beheersen. Dus, die gaan we, door het toepassen van strikte mededingingswetgeving, in vele mootjes hakken.
Het effect is dat er een normale culturele markt ontstaat: een level playing field. Dat is zeer profijtelijk voor de vele kunstenaars die nu nog, door het marketinggeweld van de culturele conglomeraten, uit de publieke aandacht worden weggeduwd. Ze gaan met hun werk verdienen.
De klap op de vuurpijl komt aan het einde van het boek, waar de vraag gesteld wordt: hebben we behoefte aan andere intellectuele eigendomsrechten zoals patenten op medicijnen? De auteurs hebben goede gronden om aan te nemen dat die schadelijk zijn voor de volksgezondheid.